Välkommen till en historisk upplevelse!
- Kom och känn historiens vingslag i byn och dess omgivning -


Byfakta

Byn ligger i Täby, norr om Stockholm, omgiven av vacker natur vid Rönninge Sjöns östra ände. Området har varit bebott i tusentals år.
Dagens norr och södergårdar daterar så tillbaka till 1600-talet då de var arrendatorgårdar under Rydboholm där Brahefamiljen höll hov.

Att besöka oss är att uppleva historiens vingslag och känna avkoppling och möjligheter på landsbygden i en genuin bondgårdsmiljö med alla tillhörande djur!

Allt detta, och mycket mer, endast ett hölass från storstaden.
Vi erbjuder er rika möjligheter att kombinera nytta med nöje i denna unika miljö!


Norrgården från promenadvägen genom byn

Historia

Det finns historiska kvarlämningar från Yngre Järnålder (år 550 -1050 f.kr.) Tre stencirklar finns norr, öster och söder om byn.

När det stigande landet på 600-talet gjorde det omöjligt att segla in i Rönninge Sjön från Värtan kunde nybyggarna skapa ett hem för sig själva på ängarna vid stränderna. Man tror att dessa nybyggare kallade sig själve "rydhningar". Vilket gav upphov till namnet Rydhninge, som senare blev Rithninge och till sist Rönninge.


På Skansberget, cirka 500 meter norr om byn finns kvarlämningar av en borg byggd kring 500 e. Kr. Det spekuleras i huruvida detta faktiskt var en borg för försvar eller om det var en offringsplats för att komma så nära som möjligt till dåtidens gudar.


Gårdskatten Mysan Havre på åkern Några nyfikna kor